Cara Buat Donat & Kek Lebih Lembut

As-salam,

Teringat untuk buat breakfast yang mudah pagi ini. Jadi saya rasa buat donat lebih senang. Terus teringat pesan mak mertua, masukkan sedikit kentang rebus dalam adunan donat supaya ia tak keras. Kalau tidak, boleh buat baling ke dinding...hihi

Cara Agar Donat & Kek Lebih Lembut 


 
gambar ihsan google

Bagi mengelakkan donat atau kek menjadi keras, terlebih dahulu jemur tepung gandum di bawah cahaya matahari. Tekstur tepung akan menjadi lebih ringan dan adunan akan lebih lembut.

Untuk donat pula, campurkan dua atau tiga potong kentang yang telah direbus dan dilenyek terlebih dahulu ke dalam bancuhan/adunan. Donat akan lembut biarpun telah sejuk.


Jom makan donat, yummy!!

Comments

Popular posts from this blog

Cara Hilangkan Hanyir Udang Ketika Memasak

Senarai Kod Warna Untuk Blog Blogspot

Doa Doa Dari Asmaul Husna 99 Nama Allah ~ Bahagian 1